Wednesday 3 February 2010

Fotoroman tadında mobilyalar


Tasarım ve mimarinin radikal bir değişime uğradığı 1960’lı yıllarda, İtalya’nın Toskana bölgesinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan ‘Radikal Tasarım’ isimli Artistik Hareket’in çok başarılı bir örneği : ‘Valentina La Donna e mobile’ koleksiyonu. Bu dönemde objeler ve ürünler artık fonksiyonlarına göre tasarlanmak yerine , ‘duygusal medya’ mecralarına dönüştürülerek, fikir, düşünce ve eski dönemlere duyulan özlemi yansıtmaya başladılar. Böylelikle tasarım ilk kez ‘radikalleşti’. Bu tasarım akımının öncüleri arasında Alessandro Mendini, Gaetano Pesce and Ettore Sottsass vardı. Sanat ve felsefe dünyasının etkileri çok yaratıcı ve yenilikçi ürünlerin ve mobilyaların tasarlanmasına neden oldu ve ilk kez tasarımda fonksiyonellik sorgulanmaya başlandı. İtalyan Ennezero firmasının sattığı bu radikal tasarımlarla evinizde radikal değişimler yaratabilirsiniz.




The collection "Valentina, la donna è mobile" stems from the theories of the Artistical Movement called Radical Design, which began in the Sixties in Tuscany ( Italy ) before spreading in other parts of the world. At that time, the way of doing architecture and in general of intending design, changed, in fact, "radically". Objects and products were no longer designed in view of their mere function, but were transformed in actual "emotional media" in which to encapsulate ideas, thoughts and yearnings that were, in particular, those of an entire generation. Thus design became for the first time "radical"
Influences from the world of Art and Philosophy contributed to the creation of absolutely innovative objects and pieces of furniture, projects and prototypes permeated by a new sense of critique on the function of things, which became critical with regards to a specific epoch.

No comments:

Post a Comment