Wednesday 29 September 2010

Tarih yazan yüzyıllık tasarımlar




Bugün İDW’te tasarım ve mimariye olan merakım nasıl başladı diye düşünürken üniversitede aldığım Design Culture dersi geldi aklıma. O dersi almadan once günlük hayatımızda en sık kullandığımız mobilya ve objelerin tasarım geçmişlerini hiç düşünmemiş ve sorgulamamış olduğumu farkettim ve tasarıma merak duymaya başladım. İşte bugün hayatımızı değiştiren, günümüz tasarımlarına ilham veren ve yüzyıllar geçmesine rağmen halen üretilen ölümsüz tasarımlardan bazıları: 1870te üretilen ve 19. Yüzyılın en başarılı endüstriyel ürünü olan Thonet Chair, seri üretimi yapılan ilk sandalyeydi.
Marcel Breuer tasarımı Wassiliy Chair 1925 yılında üretildi ve hala evlerimizin vazgeçilmez parçalarından biri.
Uzanma koltuğunun yaratıcısı ve adını alan tasarımıyla Le Corbusier, ilk chaise longue (şezlong) örneği.
1929 yılında Mies van der Rohe’nin tasarladığı Barcelona Chair tasarım tarihinin unutlmaz ve asla eskimeyecek parçalarından biri.
Charles ve Ray Eames tasarımı Lounge Chair 1945’ten bu yana hayatımızda olan tasarımlardan biri.
2. Dünya Savaşı’nın korkunç etkileriyle tüketiciler daha sıcak, naturel ve organic materyaller ve doğayı yansıtan renklere ihtiyac duymaya başladılar. Bu organic modernism akımına Charles ve Ray Eames, Harry Bertoia , Arne Jacobsen gibi isimler öncülük etti.
Arne Jacobsen’in yumurtayı andıran sıcak tasarımı Egg Chair, Bertoia tasarımı Diamond chair, Charles ve Ray Eames tasarımı Lounge Chair günümüzde en şık ve tasarım harikası otel ve evlerde baş köşede yer almaya devam ediyor.
1960ların başında, 50lerin organic modernismine karşı çıkan yeni jenerasyon tasarımcılar plastik gibi heyecan verici yeni materyallerle canlı renklerde ve fluid formlarda mobilyalar tasarlamaya başladı.
Verner Panton tasarımı Panton Chair bu dönemin en güzel örneklerinden biri.

No comments:

Post a Comment