Thursday 24 November 2011

Sade,davetkar ve dogal İskandinav stili dekorasyon







İskandinav tasarımına her zaman hayran olmuşumdur. Doğallıktan yana, gözü yormayan ve fonksiyonel tasarımlarla rahatlığın ön planda olduğu evleri gerçekten ilham verici.

İskandinav tarzı dekorasyon Norveç, İsveç ve Danimarka ‘nın eşsiz manzaralarındaki nötr renklerin gündelik eskitme bir görünümle bir arada kullanılmasıyla hayata geçiyor. Güneş ışığından yoksun uzun kış aylarıyla başa çıkabilmek için aydınlık ve ferah mekanlara ihtiyaç duyan İskandinavlar evlerinde beyazın tonları, bej, açık mavi ve doğal ahşap tonları kullanıyorlar. Zaman zaman kırmızı ve yeşil gibi daha çarpıcı renklere yer vererek doğal renklerin monotonluğunu da kırıyorlar. Ev tekstili için seçtikleri kumaşlar da doğallıktan yana, pamuklu ve keten kumaşları tercih ediyorlar. Beyaz çizgili, kareli, floral desenli ev tekstilleri de sıkça karşımıza çıkıyor.
Sıcak ,cosy ve davetkar evlerinde zamansız, fresh ve zarif tasarımlara yer veren İskandinavlar ham ahşap mobilayaları tercih ediyor. Yemek masalarında sandalye yerine banklar veya salonlarında banka benzeyen bol yastıklı sofalar dikkat çekiyor.


İskandinav tasarımı:
1930’larda ortaya çıkan İskandinav tasarımı, insancıl bir modernizm yaklaşımıyla fonksiyonellik, pratiklik ve formların sofistike sadeleşmesiyle tasarım dünyasında ayrışmayı başardı. İskandinav tasarımcılar hayatın kalitesini arttırmak için herkese hitap edebilecek uygun fiyatlı ürünler yaratma felsefesiyle tasarıma yön verdiler. Fonksyionel ve basit şıklık, doğadan ilham alan motifler, folk desenleri, yeşilin farklı tonları, hemen hemen her objede ahşap kullanımı İskandinav tarzının öne çıkan unsurları.






4 comments:

  1. :))cok sevindim begendiginize:)
    sevgiler,

    ReplyDelete
  2. stokholm'de isveçli arkadaşın evinde kalmıştık, bütün ev, bazı duvarlar dahil ahşaptı, bayılmıştım...

    ReplyDelete